Skip to main content

Mindful ontdekken

Een 8-weekse mindfulness training om jezelf, de wereld om je heen en je eigen (niet helpende) patronen te ontdekken


Heb je het idee dat je leven onbewust aan je voorbij gaat? Dat je geleefd wordt door de dagelijkse beslommeringen en verplichtingen? Loop je vast in piekergedachten of heb je veel apen en beren op je pad? Word je makkelijk overspoeld door negatieve gevoelens? Mis je een gerichte focus in concentratie of in keuzes die je maakt? Geeft je lichaam een duidelijke grens aan door spanning of klachten? Of wil je ‘gewoon’ meer genieten, van je werk, je gezin, jezelf(!) ? Mindfulness (MFN) is een mooie training om hier verandering in te brengen.
Achtergrond
We willen dingen in ons leven het liefst controleren, beïnvloeden of hetzelfde houden. Echter hebben we niet op alles invloed (gelukkig maar!) en is de huidige wereld steeds sneller en daarmee ook veranderlijker geworden.

Als mens zijn we geprogrammeerd om ‘weg te gaan’ bij vervelende ervaringen vanuit ons overlevingsinstinct; is iets veilig of niet? Moet ik vechten of vluchten of bevries ik? Wanneer je oog in oog staat met een (echte) beer is dit heel zinvol. Echter we hebben tegenwoordig vele minder reële gevaren op onze weg (werkdruk, deadlines, onprettige gevoelens en ervaringen) waar we op dezelfde en niet altijd zinvolle manier op reageren.

Hoe vecht je met onprettige gevoelens? Ja, we doen of proberen het wel, maar wat levert het je op? Vaak nog meer van juist dat waar je van af wou, een onprettig gevoel.
Effect
Doordat je meer bewust wordt, zal je meer dingen herkennen en creëer je ruimte om hier anders naar te kijken en mee om te gaan. Er ontstaat keuzevrijheid. Bewust handelen in tegenstelling tot het automatisch reageren vanuit oude (ooit zeer functionele) patronen die nu niet meer zo helpend zijn.

Door te oefenen met je aandacht, train je een bewust deel van je brein dat invloed heeft op het meer onbewuste deel, waar onze oude ingesleten (overlevings)patronen verankerd liggen. Zelfs in situaties waarin je mogelijk geen ruimte ervaart in keuzevrijheid kun je op zoek gaan naar dat beetje ruimte waar je wel invloed hebt.

Acceptatie, mildheid, beter kunnen loslaten, een grotere focus, meer genieten, meer (zelf)vertrouwen, minder piekeren, meer ontspanning en energie om met zowel de leuke als de onoverkomelijk minder leuke dingen in je leven om te gaan, zijn kwaliteiten die je je eigen zal maken.
Opzet training
In de mindfulness training (gebaseerd op de Mindfulness Based Cognitieve Therapie) gaan we individueel of in een groep middels lichaamsgerichte oefeningen, aandacht oefeningen en met uitleg over de thema’s in MFN op ontdekking naar jezelf, je patronen, je gedachten en oefen je om te zijn met wat er is, in plaats van energie te verspillen aan het gevecht. Je zult merken dat dit uiteindelijk een effectievere manier is om rust te ervaren en je focus te vergroten, dan het zoeken naar oplossingen of te vechten tegen dat waar je invloedssfeer beperkt is. Het samen oefenen en delen van ervaringen met eventuele andere deelnemers en een ervaren trainer, werkt versterkend op het trainingseffect.

Data eerstvolgende training
We gaan deze groepstraining nu ook online aanbieden. De eerstvolgende zal starten op vrijdagochtend 29 januari. Collega Marrit Jansma gaat deze 8-weekse mindfulness training begeleiden.

Tijdens onze gratis webinars op vrijdag 14 en 21 januari kun je gratis kennis maken met mindfulness en Marrit.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wanneer je interesse hebt. Wil je graag een individuele 1-op-1 (online) training volgen, laat het ons vooral weten!
Investering
De training bestaat uit 8 wekelijkse (groeps)sessies van 2,5 uur en je krijgt oefeningen en opdrachten om dagelijks thuis mee aan de slag te gaan. Hoe meer je kunt oefenen hoe groter het trainingseffect zal zijn. Dit zal ongeveer 3/4 uur per dag van je tijd vragen. Dit is best intensief, maar als je je 8 weken aan deze training en oefeningen wijdt, zul je merken dat dit een blijvend effect heeft op je leven. Zie het als een waardevolle investering in jezelf!

Het tarief voor een groepstraining bedraagt €450 en voor een individuele training €760 (excl. BTW voor zakelijk tarief). Dit is inclusief:
  • een uitgebreid werkboek
  • audio-bestanden om thuis mee te oefenen
  • vragenlijst - mate van mindfulness in een voor- en nameting
  • vragenlijst - het trainingseffect op ervaren klachten (indien aanwezig)
  • koffie, thee en iets lekkers
Online
In deze tijd van corona is het ook mogelijk om de training online te volgen. Uit ervaring blijkt dit ook goed te werken en kan het zelfs prettiger zijn om in de eigen veilige thuisomgeving deel te nemen.

Wil je al eerder starten in een groep en een meer compacte training online volgen? Kijk dan bij onze training Mindful Leven.

Voor informatie of opgave neem contact op via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 06 - 20 940 740 (Jantje Dobma)/ 06 54 22 38 86 (Marrit Jansma).

Heb jij weleens geluisterd naar de stilte achter al het (denk)lawaai?

Jantje

Op de hoogte blijven van nieuws en de agenda?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!